sobota 22. ledna 2022

Vitamín D

 Vitamín D je jeden z doplňků, které beru, a chci se podělit, proč je zrovna tento vitamín důležitý a proč ho brát ještě z dalšími složkami.
I když je jasný, člověk zapřemýšlí do hloubky, tak se dopídí k tomu, že i když to brát nemusí, tak se sice nestane osvíceným, ale může mu to ovlivnit látky v těle.
Ty následně ovlivňují to, jak je tělo unavené, které následně ovlivňuje to, jakou má člověk náladu a to následně ovlivňuje to, jaký člověk udělá výkon (což je pro mě důležité, jestli mi to pomůže v tom, že budu mít víc energie).
Tohle jen tak na začátek, protože jsem tady o vitamínech a minerálech nikdy nepsala. 

Tento vitamín je důležitý prý proto, protože dává pokyny bílým krvinkám, které následně vyrobí bílkoviny, které zabíjejí záněty. Tak tato informace stačila (na internetu jich je taky hodně) a teď jsem chtěla mluvit o tom, jak se má brát, protože se prodává vit D, kde je jen samotný, ale pokud nemáte další složky, nemusí se ani vstřebat a je tak k ničemu. Některé vitamíny, například C a B jsou rozpustný ve vodě. Ty můžeme zapít v pohodě vodou. 
D je rozpustný v tucích. To znamená, že se musí brát s hlavně těmi zdravými tuky. Tučné ryby, avokádo, lněné, chia a slunečnicové semínko, ořechy, omega 6 oleje (olivový, lněný, sezamový atd).

Rozdíl mezi vitamínem D a ostatními vitamíny je v tom, že D je hormon, který vyrábí naše kůže. Proto potřebuje tyhle drobnosti, které udělají ty čáry máry a je z toho vitamín Dé. (nejlépe získáván ze sluníčka). Přes zimu ho tolik ale není a taky to na sobě všichni cítíme. Nedostatek se projevuje i vypadáváním vlasů což... no... já  i kdyby mi vypadlo milión vlasů za jeden den tak jich tam na druhej mám o 4 milióny navíc, takže já bych asi toho vitamínu D měla spíš ubrat :D No nic.
No každopádně nejlepší je brát vitamín D s jídlem, pokud teda... váš talíř obsahuje nějaký ten tuk. 

Další věc je, že by se měl brát ráno nebo na oběd, protože Dé může ovlivňovat melatonin, který souvisí zas se spánkem (a se šišinkou).
 No a já to vyřešila jedním zázračným .. ehm značkou, která obsahuje nejen Vitamín D, ale i Rybí olej!!!! A nejen rybí olej, ale i Vitamín K!!! (bez vitamínu K by se vápník uložil do měkkých tkání, Káčko vápník nasměruje do kostí, takže vit D bez K určitě neberte) a nejenže obsahuje vitamín K, ale i vápník!! Což dává smysl, protože ...... je taky důležitý. 

Teď k tomu, kolik přijímat. Lahvička, kterou jsem si koupila tu, má napsané, že v jedné tabletce je obsah 10mcg, což je kolem 400 IU (to je prostě nějaká jednotka, ani se neptejte), která je na jednu dávku ale velmi málo. Když jsem to studovala, tak jeden pán specialista říkal, že za den on osobně i 5000 IU, každý ale individuálně. Tak jsem na to hleděla, co to jako je. To bych musela vzít těch 12 tabletek. Někdo další psal, že mu doktor napsal 50 tisíc IU za týden. V komentářích pod BrainMaxem (odkaz níže) tam psali, že si dávají i 10 000 IU denně. Takže je to hodně individuální. Každopádně pokud by si někdo chtěl být jistý, aby to nepřehnal, tak si může zjistit kolik vit D má v těle přes vyšetření, to je asi nejrozumnější řešení, a pokud to ovlivňuje každodenně zásadně únavu, což je důvod proč jsem se na to tak zaměřila, tak ten odběr krve možná i stojí za to. 
Samozřejmě je i hodně jiných firem, kde ty dávky v jedné tobolce jsou vyšší. Nejideálněji jsem našla 1000IU tady, a nebo s 2000 IU tady, ale není tam vit K. U obou dvou není přidán omega3 jak u toho vrchního, takže buď při jídle, nebo lžička kvalitního oleje. 
Pak je tu ještě v jedné tabletě 5000IU tady. Ten je zas samozřejmě dražší, ale vzhledem k tomu, že je tam toho víc, tak to chápu. Navíc jako plnidlo tam mají kurkumu, což je úplně super, až na to, že k aktivování kurkumy je potřeba zas pepř. Ale i tak to vypadá na kvalitní ehm.. kapsle. Já jsem je nezkoušela, ale vyzkouším. 

Já ten vrchní brala, ale tak nějak nepravidelně, a i když pravidelně, tak jednou za den. A poslední měsíc jsem byla strašně unavená a ráno jsem nemohla nikdy vstát dřív, než v 9 - 10. I když jsem měla naspaný víc než 8 hodin. Když to bylo v osm, tak jsem vstávala kvůli něčemu, a nebo někdy ani to ne a odložila jsem to na druhý den. Tak jsem si říkala, že se tak drbu se zdravou stravou a sportem a ono furt nic, až mě intuice nasměrovala na lahvičku s vit Dé.
Teď když jsem zjistila o tom množství, tak první den jsem si vzala dvě ty tabletky, a na druhý den jsem se sama od sebe vzbudila v 7 hodin a nebyla jsem unavená! Takový nával energie hned z rána jsem zažila v životě jen týden po tom, kdy jsem pila očistné zeleninové šťávy, kde jsem naspala jen pět hodin a vyskočila jsem v pět ráno z postele jak chipmunk nabuzený kdovíčím :D

Možná to bude chtít vychytat i ty firmy, protože psali i lidi, že jim to třeba nepomohlo a pořád se cítili unavení, a pak přešli na jinou značku a bylo to v pohodě. Možná bych ještě dodala, pokud někdo začne i více přijímat vápník, je potřeba k tomu i hořčík, protože podobně jak D a K, tak i hořčík a vápník spolu úzce souvisí, evidentně.

Poněkud vyčerpávající článek, ale proč taky ne.

PS. Ještě aktualizace, pokud by se někomu nechtělo k doktorovi, jak mě,  tak jde test udělat tady, stojí to nějaké peníze, a nevím jestli by to u doktora taky něco stálo nebo ne, každopádně např. u mě je tohle pohodlnější. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nějaké trvání

Když tak to století čekala zjistila, že nemůže žít bez dechu *prudký dech* jenž se skládá a skládá, podobně jako střípky z rozbitého hrnku a...

Archiv blogu